Difference between revisions of "Confidentiality/sv"

From Marathon Documentation
Jump to: navigation, search
(Updating to match new version of source page)
 
Line 17: Line 17:
 
I System | Behörighet ges behörighet till alla kunder.
 
I System | Behörighet ges behörighet till alla kunder.
   
−
<div class="mw-translate-fuzzy">
 
 
{{ExpandImage|BAS-CONF-SV-Bild2.png}}
 
{{ExpandImage|BAS-CONF-SV-Bild2.png}}
 
 
Line 23: Line 22:
   
 
Om alla ska kunna rapportera tid på alla projekt styrs av inställningen Rapportera på sekretessprojekt och finns i Projekt | Backoffice | Basregister | Parametrar, fliken Arvode under rubriken Tidrapportering.
 
Om alla ska kunna rapportera tid på alla projekt styrs av inställningen Rapportera på sekretessprojekt och finns i Projekt | Backoffice | Basregister | Parametrar, fliken Arvode under rubriken Tidrapportering.
−
reporting.
 
−
</div>
 
   
   

Latest revision as of 09:36, 13 October 2026

Sekretess och behörighet till kunder och projekt

Allmänt om behörighet till projekt

En medarbetare som är kundansvarig, projekt- eller produktionsledare, är med i projektets team eller har behörighet att se alla sekretessprojekt, kan alltid se projektet. Det gäller i projektfrågor, rapporter och fakturering. För tidrapportering ställs in om alla projekt ska visas eller inte.

Det finns två varianter att behörighetsstyra åtkomsten till projekt som beskrivs här. En variant är att behörighetsbelägga en kund, och på kunden styra vilka medarbetare som ska kunna se kunden med tillhörande projekt. Den andra varianten är att ställa in sekretesshantering på företaget. Sekretesshanteringen är mer komplex och här finns större frihet att styra vilka medarbetare som ska se alla sekretessprojekt, eller endast vissa projekt

Behörighetsbegränsa en kund med alla tillhörande projekt

På kunden i Projekt | Backoffice | Basregister under fliken Behörighet styrs per kund vilka medarbetare som ska se en viss kunds alla projekt. Fyll i Medarbetargrupp och/eller Arbetsgrupp och/eller Medarbetare.

Behörighet till alla kunder

I System | Behörighet ges behörighet till alla kunder.

Rapportera tid på behörighetsbegränsade projekt

Om alla ska kunna rapportera tid på alla projekt styrs av inställningen Rapportera på sekretessprojekt och finns i Projekt | Backoffice | Basregister | Parametrar, fliken Arvode under rubriken Tidrapportering.


Sekretessinställning i projektredovisningen

Här beskrivs den lite mer komplexa inställningen av sekretesshantering. För att aktivera anges Lägsta behörighetsnivå för sekretessprojekt i Projekt | Backoffice | Basregister | Parametrar, fliken Behörighetsnivåer, där 0 är lägst behörighet och 9 är högst.

Anges 9 betyder det att alla medarbetare med behörighet 9 till delsystemet PRO i System Basregister | Användare, fliken Behörighet Classic kommer åt sekretessbelagda kunder och projekt. Att ställa in Classicbehörighet på användare används inte ofta, utan numer används den nyare behörighetsstyrningen under System | Behörighet. Här finns Visa sekretessmärkta projekt.

Sekretessbelägga kunder och projekt

Kunder och tillhörande projekt sekretessbeläggs i Projekt | Backoffice | Basregister | Kunder och projekt. Öppna kunden och kryssa i rutan Sekretessbelagt i fliken Parametrar 2. Detta är en synkroniserad uppgift från kund till projekt. För att automatiskt sekretessbelägga nya kunder ställs parametern Standardförslag nya kunder Sekretessbelagt in i Projekt | Backoffice | Basregister | Parametrar, fliken Kunder och projekt. Enskilda projekt sekretessbeläggs under Projekt | Backoffice | Basregister | Kunder och projekt. Öppna projektet och Kryssa för rutan Sekretessbelagt i fliken Parametrar 2. Detta är en synkroniserad uppgift, så om det endast är ett projekt som ska vara sekretessbelagt så måste projektet först synkroniseras av. Det görs också i fliken Parametrar 2, rutan Synkronisera projekt med kund. Om ett projekt är sekretessbelagt kan de som har behörighet att se sekretessmärkta projekt, kundansvarig, projekt- och produktionsledare se projektet. Utöver det kan projektets team se projektet.

Team

Team läggs in på kunden och/eller projektet i under fliken Team. Ange de medarbetare som ska vara behöriga till kunden/projektet. Observera att om teamet läggs in på kunden, så måste det även läggas in på befintliga projekt. Teamet kommer dock automatiskt att läggas in på nya projekt. Projektets team ser alltid ett sekretessbelagt projekt.

Rapportera tid på sekretessbelagda projekt

I Projekt | Backoffice | Basregister | Parametrar, fliken Arvode under rubriken Tidrapportering finns inställningen Rapportera på sekretessprojekt. Här styrs om sekretessprojekt ska vara synliga i tidrapporteringen eller inte.


Sekretessexempel

Nedan följer olika sekretessexempel och hur de ska ställas in.

Exempel 1 Endast medarbetaren MEDA ska vara behörig till ett projekt som ingen annan får se. I övrigt ska MEDA se alla projekt.

Inställning Sekretessbelägg projektet som MEDA ska se, och lägg in MEDA i teamet. Ställ In Rapportera på sekretessprojekt Projekt | Backoffice | Basregister | Parametrar, fliken Arvode under rubriken Tidrapportering. me Reporting.

Exempel 2 Medarbetaren MEDA ska endast vara behörig till ett projekt och inga andra projekt. Alla andra medarbetare ska vara behöriga till alla projekt.

Inställning Sekretessbelägg alla kunder och projekt utom det MEDA ska se. Ge alla andra medarbetare utom MEDA behörighet till sekretessprojekt i System | Behörighet, behörigheten Visa sekretessmärkta projekt. Ställ in parametern Standardförslag nya kunder Sekretessbelagt i Projekt | Backoffice | Basregister | Kunder och projekt. Ställ In Rapportera på sekretessprojekt Projekt | Backoffice | Basregister | Parametrar, fliken Arvode under rubriken Tidrapportering.

Exempel 3 Endast medarbetaren MEDA ska vara behörig till ett projekt, och bara detta. Inga andra medarbetare får se projektet, men däremot får de se alla andra projekt.

Inställning Sekretessbelägg alla kunder och projekt MEDA skrivs in på Team på projektet, de övriga medarbetarna som Team på övriga projekt. Ställ in parametern Standardförslag nya kunder Sekretessbelagt i Projekt | Backoffice | Basregister | Kunder och projekt. Ställ In Rapportera på sekretessprojekt Projekt | Backoffice | Basregister | Parametrar, fliken Arvode under rubriken Tidrapportering.